Pod názvem šetřící dieta se ukrývá několik dietních plánů určených pro lidi trpící různými trávicími obtížemi. Setkat se můžete s pojmy jako je dieta šetřící tlusté střevo, šetřící dieta na žaludek, játra či slinivku. Chcete-li se o šetřící dietě dozvědět více, přečtěte si náš článek. Přinášíme vám v něm přehled vhodných a nevhodných potravin, ale také příklad na jídelníček.
Šetřící dieta - navigace v článku
Co je šetřící dieta
Šetřící dieta je energeticky i biologicky plnohodnotná, avšak strava u něj je šetřící tím způsobem, že je lehce stravitelná. Výběr potravin je však při ní pestrý a chutný, přičemž je složení šetřící diety a zpracování jídla vhodné pro onemocnění s dlouhodobějším průběhem.
Šetření při této dietě je:
- mechanické
- termické
- chemické
Vyznačuje se nejen lehkou stravitelností, ale jejím úkolem je zabránit tomu, aby došlo k podráždění nemocných sliznic v trávicím traktu. Kromě toho má zmírňovat peristaltiku, tedy pohyby střev, chránit trávicí soustavu před zvyšováním napětí a zjednodušit přechod stravy.
Neslaná šetřící dieta
Neslaná šetřící dieta je určena pro lidi trpící nemocemi srdce, cév a všemi chorobami, při kterých dochází k zadržování vody v těle.
Měly by ji držet pacienti při:
- selhání srdce
- nefrotického syndromu
- těhotné ženy, kterým se tvoří otoky
- vysokém krevním tlaku
Během neslané šetřící diety je z jídelníčku vyloučena sůl a výrazně je omezen příjem potravin s obsahem sodíku. Ten způsobuje zadržování vody v mezibuněčných prostorách. Obsah tuků a bílkovin je při této dietě snížen, povoleny jsou pouze rostlinné tuky. Nevhodné jsou polotovary, mastná jídla, nakládaná zelenina, alkohol, koření, dochucovadla. (zdroj)
Bylinná směs příznivě působící na trávení a produkci žaludečních kyselin, je vhodná i při nechutenství. Příznivě působí také tehdy, pokud jste snědli těžké a mastné jídlo.
při nechutenství
uleví, pokud jste se přejedli
chutná kombinace bylin
TIP č.1: známý srovnávač cen TIP č.2: možnost 100% bezpečného nákupu oranžovým tlačítkem
Pokud vám nasadí šetřící dietu v nemocnici nebo při lázeňské léčbě, její složení je zhruba následující:
- nemocnice: 12 000 kJ (2850 kcal), bílkoviny – 105 g, tuky – 90 g, sacharidy – 400 g, vitamín C – 90 mg
- lázně: 13 000 kJ (3000 kcal), bílkoviny – 115 g, tuky – 90 g, sacharidy – 440 g, vitamin C – 120 mg
Komu je určena
Jak jsme již zmínili, šetřící dieta je určena pacientům trpícím různými zdravotními obtížemi spojenými s trávicím systémem. Zároveň však jde o lidi, kteří nepotřebují žádné změny v příjmu energie av složení živin.
Šetřící dieta se doporučuje při:
- chronických poruchách gastrointestinálního systému
- při funkčních poruchách žaludku
- při gastropatií
- poruše sekreci žaludeční šťávy – zvýšená sekrece, zvýšená kyselost žaludeční šťávy
- žaludečních vředech
- některých stavech po operaci žaludku
- po infarktu myokardu
- po a během horečnatých stavech
- zánětech tenkého a tlustého střeva, v případě, že pacient netrpí průjmem – pokud se chcete dozvědět o dietě při průjmu, přečtěte si náš článek
- chronických zánětech jater
- onemocnění ileus – tedy neprůchodnost střev
- chronickém onemocnění žlučníku a slinivky v klidovém stádiu – pokud se chcete dozvědět o žlučníkové dietě, všechny důležité informace najdete v našem článku
TIP: Pokud vás trápí Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida, přečtěte si náš článek, ve kterém se věnujeme bezezbytkové dietě.
Mechanické šetření
Úkolem mechanického šetření při této dietě je dosáhnout, aby bylo trávení potravy co nejjednodušší. Znamená to, že strava by v procesu trávení neměla dráždit nemocné sliznice, měla by zmírňovat pohyby střev a celkově by měl být přechod stravy trávicím traktem co nejlehčí.
Tyto potraviny mechanicky dráždí:
- syrová zelenina
- ovoce
- jadérka
- slupky
- mak
- ořechy
- nepřevařeného a špatně rozkousání strava – tvrdé maso, kůrky z pečiva, chléb, obaly z smažených jídel
- obalové části rostlin, hlavně luskovin
- kel
- zelí
Termické šetření
Co se týče termického šetření, jeho úkolem je zabránit tomu, aby byly nemocné sliznice trávicího traktu podrážděné příliš studenými nebo příliš horkými potravinami.
Chemické šetření
Chemické šetření má v co největší míře zabránit podráždění nemocných sliznic a snížit vylučování žaludečních šťáv, které vzniká poté, co potravu sníme.
K chemicky dráždivým látkám patří:
- látky z masa, které vznikají při pečení, smažení
- látky vznikající při pečení a smažení škrobových potravin
- pikantní a kořeněná jídla
- přepálené tuky
- alkoholické nápoje
- slané a kyselé pokrmy
- káva
- sycené nápoje
- přeslazené jídla a nápoje
10 bylinek na podporu trávení
Problémy související s trávením, tedy například nadýmání, plynatost, „těžký žaludek“ či zácpu, můžeme účinně řešit i pomocí různých bylinek. Mnohé byliny v sobě ukrývají silice, rostlinné flavonoidy, vitamíny, minerály. Navíc těmito bylinkami víte jídlo ochutit, takže bude zdravé i chutné zároveň.
- koriandr – zlepšuje trávení, podporuje činnost jater a střev, podporuje tvorbu trávicích enzymů. Obsahuje mnoho antioxidantů a vitamínu C.
- pelyněk pravý – pomůže při bolestech žaludku, křečích a nechutenství. Podporuje trávení tím, že zvyšuje tvorbu žaludeční kyseliny.
- petržel – výborný při plynatosti a na podporu trávení
- bazalka – pomůže při nevolnosti, zácpě, křečích a nechutenství
- bobkový list – zvyšuje chuť k jídlu, odstraňuje bolesti břicha a plynatost, jídlo dělá snadněji stravitelným
- šafrán – pozitivně ovlivňuje trávení, detoxikuje játra – pokud se chcete dozvědět více o detoxikaci, přečtěte si náš článek
- citrónová tráva – podporuje trávení, zklidňuje křeče
- máta peprná – snižuje napětí a uvolňuje křeče, pročišťuje žlučovody a podporuje tvorbu žluči, působí proti nechutenství
- fenykl obecný – pomůže při pocitu plného žaludku, uleví od křečí, zbaví vás nafukování i pálení žáhy
- libeček lékařský – výborný na koliky, utlumuje bolesti břicha, odstraňuje křeče, podporuje činnost žlučníku i žaludku
(zdroj)
Bylinná směs vhodná k užívání při podrážděném žaludku, na pálení žáhy, po těžkém jídle. Tlumí tvorbu žaludeční kyseliny, chrání sliznici žaludku.
Bylinný čaj s nezaměnitelným puncem jedinečnosti a kvality vyrobený podle původní receptury Valdemara Grešíka.
na pálení žáhy
po těžkém jídle
na tlumení tvorby žaludeční kyseliny
nezaměnitelný punc jedinečnosti a kvality
vyrobený podle původní receptury Valdemara Grešíka
TIP č.1: známý srovnávač cen TIP č.2: možnost 100% bezpečného nákupu oranžovým tlačítkem
Příprava jídla
Při šetřící dietě je důležitý nejen výběr vhodných potravin, ale i způsob zpracování jídla. Ten by měl probíhat podle pravidel racionálního stravování. Postupy přípravy jídel, při kterých se stává jídlo obtížnější stravitelným, tedy například smažení, jsou proto zcela nevhodné.
Vhodná je příprava jídla:
- dušením
- vařením
- pečením
- na infragrile
- v konvektomatu
Zásady vaření při šetřící dietě
Při přípravě jídla, které je vhodné při šetřící dietě, by nemělo docházet k přepalování tuků. Z toho důvodu se doporučuje opékání masa na suché pánvi či podlévání vodou, případně trochou vývaru z kostí.
Zde jsou další zásady přípravy jídla:
- olej či máslo se přidává až do hotových jídel
- máslo můžete rozpustit ve vodní lázni
- máslo nepreprážame
- na zahušťování používáme mouku opražené nasucho, bešamel, zavářku
- mouku opékáme nasucho, sůl přidáváme až poté
- jídla je třeba vařit až doměkka
- pokud během tepelné úpravy jídlo dostatečně nezměkne (například některé druhy zeleniny), je třeba jej umlít nebo rozmixovat a prohlédnout
- šlachy, chrupavky nebo tuhou rostlinnou vlákninu je třeba z jídla odstranit
- jídlo by nemělo být příliš kyselé ani sladké
- dochucovat ho třeba tak, aby nebylo příliš dráždivé
- jídlo by nemělo mít více než 200 ml objemu, v opačném případě dochází ke zvýšení žaludeční sekrece
- jídlo podávejte častěji av menších množstvích
Kapky obsahují bylinky, které jsou vhodné pro zlepšení trávení a podporu chuti k jídlu. Pomáhají při nechutenství a uleví po těžkých jídlech. Jsou vyráběny z kvalitních bylin a nejjemnějšího lihu. Vyznačují se vysokou koncentrací účinných látek.
vhodné při nechutenství
po těžkých jídlech
TIP č.1: známý srovnávač cen TIP č.2: možnost 100% bezpečného nákupu oranžovým tlačítkem
Jídelníček při šetřící dietě
Zásady přípravy jídel při šetřící dietě jsme si už řekli a načrtli jsme i nevhodné potraviny. Možná se však ptáte, jak by měl tedy při šetřící dietě vypadat váš jídelníček. Nemusíte se obávat, že byste museli jíst jednotvárnou stravu bez chuti. Přinášíme vám přehled vhodných potravin a také jídelníček na tři dny.
Vhodné potraviny
- maso – libové, čerstvé maso z mladých zvířat, bez šlach, kůže, blan. Vhodný je králík, krůta, telecí, hovězí, kuřecí, čerstvé ryby, hubená šunka
- přílohy – vařené, dušené brambory, těstoviny, houskový knedlík, halušky
- bezmasá jídla – nudle s tvarohem, žemlovka, rýžová, krupicová kaše, piškotové a odpalované těsto, starší pečivo
- polévky – vývary z libového masa, mléčné, zeleninové, bramborové polévky bez luštěnin, zelí, kapusty
- nízkotučné mléko, kyselé mléko, kefír, jogurty, tvaroh, málo slané sýry
- mladá a čerstvá zelenina, která nenafukuje
- jablka, banány, broskve, mandarinky, meruňky
Jídelníček na 3 dny
1. den
- snídaně: vánočka, meruňkový džem, ovocný čaj
- svačina: kefír
- oběd: zeleninová polévka s drobenkou, dušené rybí filé, brambory s petrželkou
- svačina: grepfruit
- večeře: nudle s tvarohem
2. den
- snídaně: obilná káva, bílé rohlíky, rostlinné máslo, hubená šunka
- svačina: zeleninový salát a sýr cottage
- oběd: kuřecí paprikáš s noky
- svačina: acidofilní mléko s pečivem
- večeře: dušené telecí s rýží a švestkovými kompotem
3. den
- snídaně: bílé pečivo, rostlinné máslo, mladý kedluben, mléko
- svačina: ovocný salát, bílý jogurt
- oběd: bramborová polévka, krůtí prsa na přírodně, tarhoňou
- svačina: sendvič se sýrovou pomazánkou, strouhaná mrkev
- večeře: dušené karbanátky, houskový knedlík, koprová omáčka
3 tipy na jednoduché recepty
Pokud nevíte, co byste si během šetřící diety měli navařit, máme pro vás tři jednoduché recepty, které se řídí její principy.
Masový pudink
➡️ Potřebujeme: 40 g másla, 40 g krupicové mouky, 1 a půl dl mléka, sůl, 200 g mletého masa, 2 vejce
➡️ Jak na to: Do rozehřátého másla přidáme mouku, přilijeme mléko a uvaříme hustou kaši. Necháme ji vychladnout a přidáme do ní uvařené mleté maso, sůl, žloutky a sníh z bílků. Směs promícháme a nalijeme do vymazané formy, kterou jsme vysypali strouhankou. Vložíme do vodní lázně a vaříme hodinu a půl.
Vepřový závitek
➡️ Potřebujeme: vepřová kýta, dietní salám, vařené vejce, mrkev, sůl, cibule, vývar, rajčatový protlak, mouka, máslo
➡️ Jak na to: psaním plátek vepřového masa naplníme salámem, mrkví a vařeným vajíčkem. Závitek nasucho opečeme a podlijeme vývarem nebo vodou. Přidáme sůl, cibuli a trochu rajčatového protlaku a dusíme. Šťávu pak zahustíme nasucho praženou moukou a na konci přidáme trochu másla.
Podáváme s vařenými bramborami.
Rýžový nákyp s jablky
➡️ Potřebujeme: 200 g rýže, litr mléka, špetka soli, citrónová kůra, 3 jablka bez slupky, 3 vejce. 4 PL cukru, trochu másla, špetka skořice
➡️ Jak na to: Mléko necháme sevřít se solí a citronovou kůrou. Přidáme rýži a vaříme 2 minuty za stálého míchání. Potom na slabém ohni necháme 30 minut nabobtnat. Necháme vychladnout, občas promícháme.
Do vychladlé rýže přidáme žloutky a cukr. K bílkem přidáme špetku soli a vyšleháme sníh, který zlehka přimícháme k rýži. Formu na pečení vymažeme máslem a dáme do ní polovinu rýže. Na ni uložíme nakrájená jablka a následně zbylou rýži. Nákyp obložíme na plátky nakrájeným máslem a ve vyhřáté troubě pečeme 45 minut. Hotový nákyp můžeme posypat cukrem a skořicí.
Tipy na přípravky na podporu trávení
Zdroje informací:
- zdravie.sk – vhodné potraviny
- vusch.sk – šetřící dieta, komu je určena, recepty
- zena.sme.sk – příklad jídelníčku
- dobruchut.azet.sk – rýžový nákyp
Článek je zařazený do kategorie: Diety
Mohlo by vás zajímat
- 10 tipů na zdravé snídaně pro štíhlou linii - proč snídat a co si ráno dopřát? + 9 receptů na zdravé snídani
- MyKETO - jaké jsou zkušenosti s rychlou ketogenní dietou značky prémiového výrobce?
- KetoSlim - proteinový koktejl na hubnutí od Advance (recenze)
- Jak funguje vajíčková dieta, je efektivní? + jídelníček na míru
- Dieta před kolonoskopií a vše potřebné, co byste měli vědět před zákrokem + TIP na 5-denní jídelníček
- V čem spočívá 90denní dieta a co jíst během jednotlivých dní + jídelníček a 4 TIPY na recepty
- V čem spočívá masová dieta a jaké jsou její výhody a nevýhody + jídelníček a 3 TIPY na recepty
- Flexitariánska dieta a její zdravotní benefity + TIP na týdenní jídelníček
- Středomořská dieta a její zdravotní benefity + jídelníček na 5 dní a TIPY na recepty
- Pro koho je vhodná GAPS dieta, jaké jsou její fáze + jídelníček a TIPY na recepty
Díky za super článek, skvěle přehledný a spousta užitečných informací. A protože receptů není nikdy dost, zvlášť v situacích, kdy máte držet lékařskou dietu, tak tady jsem sepsala nějaké další: https://www.pestryjidelnicek.cz/setrici-dieta-recepty-a-jidelnicek-na-bolest-bricha/
velice by mě zajímala dieta při odstranění žaludku