Bezezbytková dieta není žádným novým dietním trendem. Jde o dietu, která je ordinovaná pacientům trpícím onemocněním střev – nejčastěji ulcerózní kolitidou, Crohnovou chorobou a jinými střevními kolitidě.
Pokud vám lékař doporučil držet tuto dietu, určitě se rádi dozvíte o ní pár užitečných informací. V článku najdete pravidla této diety, ale také tip na jídelníček a chutné a jednoduché recepty.
Bezezbytková dieta - navigace v článku
Co je bezezbytková dieta a komu je určena
Bezezbytková dieta je zaměřena na očistu střev a je určena především lidem trpících střevními onemocněními, jako je chronický zánět tlustého střeva, neprůchodnost střev, častý průjem či Crohnova choroba. Jelikož jde o dietu, připravte se na několik omezení a pravidel, kterých je nutné se striktně držet. V úvodu je třeba zdůraznit, že nejde o redukční dietu, což znamená, že bezzvyšková dieta není určena na hubnutí. Úprava stravy však může způsobit i úbytek hmotnosti.
TIP: Pokud hledáte dietu na hubnutí, přečtěte si náš článek, ve kterém se věnujeme nejpopulárnějším redukčním dietám.
Bezezbytková dieta se zaměřuje na tlusté střevo a na jeho důkladnou očistu a obnovení jeho funkcí. Důraz klade na lehce stravitelné potraviny, které nenadýmají a obsahují málo tuku. Přednost dává hlavně jídlům s obsahem bílkovin. Důležité je, aby strava nedráždila trávicí systém a nezanechala v něm žádné nestrávené zbytky.
Lékař vám může bezezbytkovou dietu doporučit v případě, že:
- jdete na kolonoskopické vyšetření
- jste po operaci střev
- vás trápí časté průjmy
- se léčíte na rakovinu střeva
- trpíte ulcerózní kolitidou
- trpíte Crohnovou chorobou
Tlusté střevo a jeho funkce
Tlusté střevo je pokračováním tenkého střeva a měří přibližně metr a půl. Dochází v něm ke vstřebávání vody, některých vitaminů a solí. Přesouvají se sem nestrávené zbytky potravy, voda a žlučové barviva z tenkého střeva. Obsah střeva se zde zahušťuje a působením bakterií dochází ke vzniku plynů a tvorbě stolice.
Tlusté střevo je tvořeno:
- slepým střevem
- červovitým přívěskem
- vzestupným tračníkem
- příčným tračníkem
- sestupným tračníkem
- esovitou klikou
- konečníkem
Crohnova choroba
Jde o chronické zánětlivé onemocnění trávicí trubice, které nejčastěji postihuje konec tenkého střeva a tlusté střevo. Zánět proniká hluboko do stěny střeva a může se rozšířit i do jeho okolí. Pokud se zánět dostane přes stěnu střeva, mohou vzniknout kanálky vyplněné hnisem a následně i abscesy.
Příčina tohoto onemocnění není známa, pravděpodobně jde o kombinaci vrozených predispozic a nesprávného životního stylu. V důsledku toho se ve stěně střeva abnormální nahromadí jinak běžné a neškodné bakterie. Ty způsobí zánět sliznice střeva a později i celé jeho stěny a okolí.
K příznakům Crohnovy choroby patří:
- bolesti břicha
- průjmy, také s příměsí krve
- hubnutí
- teploty
- zánět v okolí konečníku
- chronická únava
Crohnovu chorobu lze diagnostikovat na základě toho, že se ve vašem těle prokáže zánět v krvi a ve stolici. Následuje endoskopické vyšetření střev, ultrazvuk, CT vyšetření nebo magnetická rezonance.
Cytosan je bioinformační širokospektrální regenerační přípravek s obsahem přírodních látek a informací rostlin a minerálů. Cytosan ovlivňuje a harmonizuje především dráhy tlustého a tenkého střeva, žaludku, jater, žlučníku, sleziny, dráhy řídící, ústřední, jinovou patní a celou řadu dalších, jež jsou na uvedené meridiány napojené. Vyrovnáním energie eliminuje Cytosan celou řadu problémů spojených s disharmonií v těchto dráhách.
detoxikace organismu, čištění krve, proti plísním a kvasinkám
protizánětlivé a imunostimulační účinky
záněty sliznic zažívacího ústrojí (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida) a jiné
účinný detoxikační prostředek
balení vám vydrží i tři měsíce
TIP č.1: desetitisíce pozitivních hodnocení zákazníky TIP č.2: více než 200 výdejních míst po celé ČR TIP č.3: blesková doprava, zboží může být doručeno ještě tentýž den TIP č.4: cena dopravy zdarma při objednávce nad 1500 Kč
TIP: Chcete-li se o přípravku Cytosan dozvědět více, přečtěte si podrobnou recenzi a hodnocení v našem článku.
Ulcerózní kolitida
Jde o zánětlivé onemocnění tlustého střeva, které má chronický charakter a ve velké většině případů trvá během celého života. Ve vyspělých zemích ulcerózní kolitidou trpí jeden z 500 lidí.
Onemocnění se projevuje obdobími potíží s obdobími klidu, kdy je pacient bez příznaků. K nejčastějším příznakům patří krvavé průjmy různé intenzity. Průjmy jsou doprovázeny bolestivým nucením na stolici. U těžších forem dochází i ke zvýšení teploty či k horečkám a stolici může mít postižený i více než desetkrát denně.
Diagnostika tohoto onemocnění spočívá v absolvování kolonoskopického vyšetření a histologického vyšetření odebraných vzorků.
Zásady bezezbytkové diety
Při této dietě je důležité nejen složení stravy, ale také vhodná příprava jídel. Nejlepší je dušení, vaření a pečení bez tuku. Smažení a pečení v oleji, či dokonce grilování, se nedoporučuje. Měli byste při ní také dávat přednost rostlinným tukem, avšak ani máslo není zakázáno – nejvhodnější je čerstvé máslo nebo propuštěné máslo ghee.
Přepuštěné máslo je v Indii známé jako ghí, ale mohlo by se mu říkat i přečištěné máslo. Klasické máslo se totiž postupně rozehřívá a přepouští ve vodní lázni, dokud se z něj neodstraní voda a jiné příměsi. Tímto tradiční postupem vznikne čistý tuk. Proces přepuštění může trvat až 10 hodin.
Dobře uskladněné ghí vydrží měsíce a má vyšší bod přepalování než běžné máslo. Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
vhodný na smažení, pečení, vaření
má máslovou chuť i vůni
příznivě ovlivňuje trávení
neobsahuje laktózu
TIP č.1: doprava zdarma při objednávce nad 1200 Kč TIP č.2: dodání zboží do 3 dnů od objednání TIP č.3: velmi oblíbený eshop (podle reakcí zákazníků)
12 pravidel bezezbytkové diety
K tomu, aby byla bezezbytková dieta úspěšná a aby se vaše potíže zmírnily, je třeba dodržovat její pravidla poměrně striktně. Tady je máme:
Jídlo upravujte vařením, pečením bez oleje a dušením
- Pokrmy musí být důkladně uvařené doměkka, někdy je vhodné je rozmixovat, aby byly snadno stravitelné
- Pokud jste jídlo upekli, odstraňte z něj viditelný tuk a kůrku
- Nepijte příliš studené nápoje, neměly by mít méně než 20 stupňů
- Jezte menší porce každé dva až tři hodiny
- Omezte jednoduché cukry
- Mléko a mléčné výrobky konzumujte s mírou
- Vyhýbejte se umělým sladidlům
- Řekněte ne polotovarem a konzervovaným jídlům
- Vylučte z jídelníčku ostré a kořeněná jídla
- Nejezte stravu s vysokým obsahem vlákniny
- Oříšky a semínka jezte jen občas
Nevhodné potraviny
Pár nevhodných potravin při bezzvyškovej dietě jsme si již zmínili. Zde je jejich přehled i spolu s dalšími:
- tučné maso a ryby
- uzeniny
- tučné mléčné výrobky a mléko
- ochucené jogurty s ořechy a ovesnými vločkami
- čerstvé pečivo
- celozrnné výrobky
- luštěniny
- syrová zelenina
- syrové ovoce se slupkou, semínky, peckami
- houby
- ořechy, mák, kokos
- kynutá knedlík
- česnek, pepř, pálivé koření
- slané pochutiny
- kečup, hořčice
- kakao
- káva
- perlivé minerálky
- alkohol
Vhodné potraviny
Pokud vám lékař oznámil, že musíte držet bezezbytkovou dietu, nemusíte mít hlavu v smutku. Omezení jsou sice jasné a celkem přísné, avšak na výběr máte širokou paletu chutných potravin, které jíst můžete.
Zde je jejich seznam:
- libové maso – kuřecí, telecí, krůtí, hovězí, králík, jehněčí
- ryby s nízkým obsahem tuku
- vařená, dušená šunka
- dietní párky
- rostlinné tuky, máslo ghee
- zakysané mléčné výrobky – jogurty, tvaroh, kefír, podmáslí, tvrdé sýry, jogurtové mléka, tvarohové sýry, termix
- vejce
- brambory
- noky
- těstoviny
- rýže
- kroupy
- den staré pečivo, suchary, vánočka
- vařená, dušená zelenina – mrkev, dýně, celer, petržel, špenát, hlávkový salát
- rajčatový protlak
- banány, strouhané jablko, meruňky, broskvový kompot, pyré, džem
- med, cukr
- mouka – hladká, polohrubá, hrubá
- kmín, majoránka, bobkový list, skořice, sladká paprika
- ocet
- čaj, ředěné ovocné šťávy, neperlivé minerálky
Přírodní prostředky pro zdravá střeva
Pokud vás trápí problémy se střevy, můžete si pomoci nejen léky a přísným dietním režimem. Úlevu od potíží vám mohou přinést i přírodní prostředky, které můžete užívat i při Crohnově chorobě či ulcerózní kolitidě.
- medvědí česnek
- masticha (pokud se chcete o ní dozvědět více, přečtěte si náš článek a podrobnou recenzi)
- řepík lékařský
- hluchavka bílá
- heřmánek pravý
- mochna natržník
- máta peprná
Chioská masticha obohacená o probiotika je vhodným přípravkem při potížích s trávením. Doporučuje se užívat ji například při Helicobacter, žaludečních vředech, ale je také vhodná při Crohnově chorobě a dalších potížích se střevy.
eliminace několika trávicích a žaludečních obtíží: Helicobacter pylori, bolesti a křeče žaludku, Crohnova choroba, žaludeční vředy
Jídelníček na 5 dní
Bezzvyšková strava umí být docela pestrá a chutná, důkazem čehož je i jídelníček, který jsme vám připravili. Věříme, že bude pro vás inspirací na objevení nových chutí. Bezzvyšková dieta je sice přísná, ale týká se to hlavně zpracování potravin, protože vhodných potravin je skutečně mnoho.
Pokud však patříte k lidem, kteří jsou zvyklí jíst hodně mastného, smaženého či pečeného jídla, může být pro vás přechod na bezezbytkovou stravu a přísný jídelníček trošku náročný. Nemusíte se však obávat toho, že vám jídlo nechutnalo. Stačí vědět, jak na to, a připravíte si nejen zdravé, ale i chutné jídlo.
1. den
- snídaně: vánočka, propuštěny máslo, meruňkový džem
- svačina: kefírové smoothie s banánem
- oběd: boloňské špagety se sýrem
- svačina: strouhané jablko s piškoty
- večeře: kuřecí vývar s kořenovou zeleninou
2.den
- snídaně: tvaroh se strouhaným jablkem a skořicí
- svačina: broskvový kompot
- oběd: kuřecí prsa nakrájené na nudličky, rýže, dušená mrkev
- svačina: suchary s tvarohovou pomazánkou
- večeře: rajčatová polévka se sýrem
3. den
- snídaně: vejce natvrdo, bílý rohlík
- svačina: bílý jogurt, meruňkový kompot
- oběd: pečený králík s bramborovou kaší
- svačina: mléčná rýže
- večeře: kuřecí maso s pečenou kořenovou zeleninou
4. den
- snídaně: rohlík s cottage cheese, pažitka
- svačina: termix
- oběd: pečený králík s bramborovou kaší
- svačina: banán
- večeře: palačinky plněné tvarohem nebo povidly dle chuti
5. den
- snídaně: suchary s vaječnou pomazánkou
- svačina: tvaroh se strouhaným jablkem
- oběd: krůtí prsa, rýže, broskvový kompot
- svačina: kefír nebo acidofilní mléko
- večeře: pečený karbanátek s bramborem
3 tipy na recepty
Věříme, že jsme vám ukázali, že jídelníček při bezzvyškovej dietě není jednotvárný. No a aby toho nebylo málo, máme pro vás i tři jednoduché recepty, na kterých si určitě pochutnáte.
Pečený karbanátek
Potřebujeme: 100 g vepřového mletého masa, 100 g hovězího mletého masa, jeden den stará houska, mléko, vejce, sůl, majoránka, strouhanka
Jak na to: Housku namočíme do mléka, přidáme ji k masu s vajíčkem, solí a majoránkou. Promícháme a vytvarujeme karbanátky, které dáme do pekáče a podlijeme vodou. Udusíme je v troubě a podáváme s brambory nebo bramborovou kaší a kompotem.
Tvarohová kaše s jablkem
Potřebujeme: 250 g hrudkovitého tvarohu, 1 dl mléka, jablko, skořice
Jak na to: Mléko zahřejeme téměř do sevření, oloupané jablko nastrouháme a na vodě podusíme, dokud nezměkne. Do horkého mléka dáme tvaroh a vidličkou ho rozmícháme, ale nevaříme. Mléčný tvaroh dáme do misek a navrch dáme dušené jablko. Posypeme skořicí.
Zapečené brambory se šunkou a sýrem
Potřebujeme: 200 g brambor, 50 g dušené šunky, cibuli, 2 mrkve, vajíčko, sýr
Jak na to: Uvařené brambory očistíme a nakrájíme na kolečka. Šunku nakrájíme na kostky, cibuli a mrkev na kolečka. Do menšího pekáče vrstvíme střídavě brambory, šunku a cibuli s mrkví. Vejce rozšleháme a osolíme, zalijeme jím brambory. Posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct.
Zdroje informací
- cs.medlicker.com – 20 potravin, které nejíst při Crohnově chorobě
- Jakou volit stravu u pacientů s Crohnovou chorobou? – odborný článek
- strevni-nemoci.cz – Základní bezezbytková dieta
- crohn.cz – Dieta pro pacienty s Crohnovou chorobou
- wikiskripta.eu – Dieta při onemocnění střev
Článek je zařazený do kategorie: Diety, Trávení a metabolismus
Mohlo by vás zajímat
- 10 tipů na zdravé snídaně pro štíhlou linii - proč snídat a co si ráno dopřát? + 9 receptů na zdravé snídani
- MyKETO - jaké jsou zkušenosti s rychlou ketogenní dietou značky prémiového výrobce?
- KetoSlim - proteinový koktejl na hubnutí od Advance (recenze)
- Jak funguje vajíčková dieta, je efektivní? + jídelníček na míru
- Dieta před kolonoskopií a vše potřebné, co byste měli vědět před zákrokem + TIP na 5-denní jídelníček
- V čem spočívá 90denní dieta a co jíst během jednotlivých dní + jídelníček a 4 TIPY na recepty
- Šetřící dieta a její účinky na naše trávení + pravidla přípravy jídel, TIP na jedániček a 3 recepty
- V čem spočívá masová dieta a jaké jsou její výhody a nevýhody + jídelníček a 3 TIPY na recepty
- Flexitariánska dieta a její zdravotní benefity + TIP na týdenní jídelníček
- Středomořská dieta a její zdravotní benefity + jídelníček na 5 dní a TIPY na recepty
Dobrý den,
mohla bych se zeptat, zda se při bezezbytkové dietě(mám před kolonoskopií) smí Avokádo?
Moc Vám děkuji za odpověď! 🙂
Dobrý deň, ak si nie ste niečím istá, odporúčame obrátiť sa na lekára, ktorý bude poznať váš stav, a tak vám bude vedieť poradiť najlepšie.
Zajímavé.
Dobrý den,byla mi zjištěna endometrioza!! Mám srůsty děloha a nejspíš střevo…Mohla bych poprosit co se s mí a nesmí konzumovat? Budu moc ráda o nějaký nástřel potravin!!
Děkuji
Hladilová
Prosím o dietu. Babička na rakovinu tlustého střeva už rok a začíná mít průjem dvakrát týdně. Je ji 90let. Vařím ji dietu ale nevím co dál. Děkuji.
Vážená paní autorko, vidím, že jste na velmi jemně napsanou připomínku paní Jarmily ze září 2019 ve věci pravopisu nereagovala, což je škoda. Budu důraznější: Jak vysoko mám hodnotit odborný obsah článku, když máte nízkou úroveň jazyka? Vypadá to, že si nevážíte čtenáře.
Přesně tak, začetl jsem se do článku, ale když jsem narazil na několikátou chybu či překlep, ztratil jsem důvěru ve fundovanost autorky. Někdo, kdo nezvládá učivo prvního stupně základní školy a neumí si po sobě ani článek přečíst, by neměl lidi poučovat v souvislosti se zdravím…
Dobrý deň, ospravedlňujeme sa, články sú prekladané zo slovenčiny a korektúry sa robia dodatočne. Petra
Dobrý den
Oslovil mě dietní jídelníček, mám Ulcerozni kolitidu a mám bezezbytkovou dietu a nevím si rady s jídlem, nemám jídelníček. Pomůžete mi s tím.
Zajímavé recepty
Paní Lyžičiarová, podle jména tipuji, že budete Slovenka. Článek je dobře zpracovaný, jsou v něm přehledně zpracovány užitečné informace, ale mi osobně „rve oči“ míchání češtiny a slovenštiny. Vím, pravopis tady není to hlavní, ale článek to dost degraduje. Vždyť pište klidně slovensky. Myslím, že si Češi tento malebný jazyk rádi připomenou.
Je nejaká dieťa aj na divertykuli ,?j