Víte proč volají Basmati královnou rýže? Protože patří mezi ty nejkvalitnější na světě (pokud není přímo nejkvalitnější). Její výjimečnou kvalitu zajišťují jako nadstandardní podmínky pěstování na úpatí Himálaje, tak i výsledek téměř dvouletého sušení (zrání) rýže. Je typická svým dlouhým štíhlým zrnem a opravdu nezaměnitelnou oříškovou chutí a vůní. To však není všechno. Při vaření se nelepí a je rychle stravitelná. Je zcela bezlepková a hodí se pro lidi s vysokým krevním tlakem a cholesterolem.
Rýže Basmati - navigace v článku
Rýže Basmati – pár slov
Basmati, nebo v doslovném překladu královna vůní, je druh dlouhozrnné rýže pěstované na jižních svazích Himálaje v Indii a Pákistánu (historické území Paňdžáb přesahující oba státy s nepříliš nejlepšími vztahy).
Název Basmati mohou používat pouze místní producenti. Rýže se po sklizni skladuje až 2 roky aby se kompletně zbavila vody. Uvařená rýže je potom sypká a má decentní oříškovou vůni. To má na „svědomí“ keton 2AP (2-acetyl-1-pyrrolín).
Kde koupit kvalitní basmati + cena
Je pravda, že rýže basmati stojí téměř 2x tolik než klasická bílá… Ale díky tomu, že má nízký glykemický index, to jest nemá tolik kalorií a zasytí vás na delší dobu, a díky své nezaměnitelné chuti a zdraví prospěšným účinkem, je opravdu TOP potravinou pro lidi, kteří se chtějí stravovat zdravěji.
Cena za 1gb basmati rýže se pohybuje zhruba od 80 do 120 Kč. Větší balení se samozřejmě vyplatí více.
Kde ji koupit? Určitě se s ní setkáte v obchodech se zdravou výživou ale i obchodních řetězcích (lidl, kaufland, tesco…). A tedy, pokud vedle velkého nákupu nezapomenete na basmati, tak si ji přihoďte do košíku. Já osobně si však tuto výjimečnou rýži objednávám online z toho nejlepšího zdroje: Rýže přímo z Indie / Pákistánu (bio & raw & vegan) v prvotřídní kvalitě:
Rýže Basmati – příprava
Abychom si basmati mohli vychutnat, musíme ji umět nejprve kvalitně připravit. Jak na to?
Co a kolik toho potřebujeme na vaření: 2 hrnky rýže basmati + 3 hrnky vody na vaření, špetka soli
Postup:
- rýži před vařením důkladně propláchněte (dokud slévání voda není úplně čirá)
- takto přemytou rýži opět zalijte čistou vodou (celkem) a 20-30 minut nechte odstát
- 3 hrnky osolené vody přiveďte do varu a přidejte scezené rýži
- když znovu sevře, teplotu (plamen) snižte na minimum a zakrytou rýži vařte 5 minut
- vypněte sporák, rýži však na něm ponechte zakrytou ještě 15 minut (na jemné dovaření)
- pak rýži zkontrolujte zda je dostatečně měkká a dejte ji do servírovací misky
Voilá, vaše basmati je připravena 🙂
Recepty
Rýži už máme, co tak si z ní připravit originální indické jídlo…
Moje Indické kari (jemně pikantní)
Co potřebujeme:
- 4 kousky kuřecích prsou
- 1 cibule, 3 stroužky česneku
- 1 střední konzerva loupaných a krájených rajčat + 3 lžičky protlaku
- 1 čerstvý menší zázvor
- koření: 2 čajové lžičky chilli, 2 uzené papriky a 2 koření garam masala
- 1 čajová lžička soli, 100 g másla, 2 polévkové lžíce medu a 2 čerstvého koriandru
- šťáva z citronu, 250 ml šlehačka
Jak na to:
Do pomalého hrnce si dáme na větší kousky nakrájené kuřecí prsa. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, rajčata, zázvor + přetlak. Přidáme koření: garam masala, sůl, chilli prášek a uzenou papriku. Vaříme 4 hodiny v pomalém hrnci na nejvyšším stupni. Potom směs promícháme, přidáme máslo, med, citrónovou šťávu, čerstvý koriandr a smetanu. Povaříme ještě 5 minut. A můžeme horké podávat s basmati rýží.
Samozřejmě rýžových receptů je nekonečné množství. Basmati se hodí téměř do každého (rizoto, arašídová rýže se zeleninou…).
Basmati rýže a její zdravotní přínos
Rýže Basmati má nižší glykemický index, to znamená, že má méně kalorií, než běžné druhy rýže a je přirozeně bezlepková. I díky tomu je vyhledávanou potravinou u fanoušků zdravé výživy, sportovce a součástí mnoha dietních programů na hubnutí.
Nutriční hodnoty bílé rýže Basmati v 100 g:
- bílkoviny 6,7 g
- sacharidy 80,4 g
- tuky 0,4 g
Energetická hodnota: 1397 kJ / 334 kcal
Basmati rýže neobsahuje lepek to znamená, že je vhodná na běžnou konzumaci pro celiatiky nebo dalších lidí držících bezlepkovou dietu. Kromě toho se však doporučuje do pozornosti i pacientům s vysokým krevním tlakem a cholesterolem, protože dokáže ovlivnit jejich snížení.
Víte co je ještě vynikající a mohou si to dopřát i celiatici?
Článek je zařazený do kategorie: Recepty, Téma, Trávení a metabolismus
Mohlo by vás zajímat
- Červená čočka - chrání vaše srdce i mozek, podpoří imunitní systém a pomáhá s hubnutím
- Paleo dieta a její 10 pravidel + jídelníček a TIPY na recepty
- V čem spočívá detoxikační dieta, jaká je vhodná strava + TIP na jídelníček
- Nízkosacharidová dieta - jak funguje a jaké přináší výsledky + zlušenosti lidí, tipy na jídelníček a recepty
- Atkinsonova dieta - hodně bílkovin a tuku, minimum sacharidů, funguje? (vše o známé metodě na hubnutí)
- Lipový čaj je při nachlazení neocenitelný (příprava + jeho účinky)
- Jak připravit cibulový sirup a jaké má účinky (recept + něco navíc)
- Aronie černá (temnoplodec) - zdravé cévy, snižování krevního tlaku a cholesterolu, boj proti vzniku aterosklerózy
- Rakytník řešetlákový - bomba pro zdraví, která podpoří imunitu, trávení a zlepší zdraví pokožky a vlasů
- Sezamový olej - olej mnoha prvenství účinkuje nejen na pleť a vlasy, ale využijete ho i v kuchyni
„glykemický index, to jest nemá tolik kalorií“ nepřesnost/nepravda.