Low FODMAP dieta pomůže při syndromu dráždivého střeva. V čem spočívá a jaké potraviny obsahují FODMAP?

Petra Lyžičiarová Téma
3. června 2022 1

Strava je často spouštěčem různých trávicích obtíží, no a zajímavé je, že vyloučení některých potravin může tyto potíže u některých lidí výrazně zmírnit či dokonce až odstranit tyto potíže. K zmiňovaným trávicím potížím patří nadýmání, křeče, bolesti, zácpy či průjmy a zbavit se jich můžete například i pomocí low FODMAP diety.

Nejde o dietu určenou na hubnutí, jde o způsob stravování, který má pomoci vašemu zdraví. Pokud se chcete dozvědět, v čem low FODMAP dieta spočívá, komu je určena a jak vypadá jídelníček během ní, přečtěte si náš článek. Podíváme se v něm i na tipy na low FODMAP recepty a samozřejmě si představíme low FODMAP potraviny.

Co je FODMAP?

Zkratkou FODMAP se označují fermetovateľné oligo-, di- a monosacharidy a polyoly, které trávicí systém většiny z nás není schopen zpracovat a strávit. V angličtině jde o Fermentable Oligo-, Di-, Mono-sacharides and Polyols. Kde tyto sacharidy najdete?

  • oligosacharidy – pšenice, žito, luštěniny, různé druhy ovoce a zeleniny, jako je např. česnek a cibule
  • disacharidy (laktóza)
  • monosacharidy (fruktóza) – různé typy ovoce, fíky, mango, ale i med či agáve sirup
  • polyoly – některé druhy ovoce a zeleniny, jako jsou borůvky či liči, ale i umělá sladidla jako je sorbitol či xylitol

Když jsme si už vysvětlili, co označuje zkratka FODMAP, přejděme k tomu, co nám mohou tyto látky způsobovat. Protože velká většina lidí je nedokáže ve svém trávicím traktu rozložit, způsobují například nadýmání, plynatost, ale i bolesti v břiše. Neobvyklé nejsou ani různé zvukové „efekty“ v břiše, pocit přelévání, křeče, průjem či zácpa.

Low FODMAP dieta - vysvětlení

Pod zkratkou FODMAP se ukrývají sacharidy

Proč způsobují problémy?

Pokud by vás zajímalo, proč tyto sacharidy označovány jako FODMAP způsobují většině lidí problémy s trávením, je to způsobeno několika skutečnostmi. Tyto látky mohou potrápit tak tenké, jak i tlusté střevo.

V tenkém střevě se mohou FODMAP začít hromadit, čímž může dojít v důsledku zvýšeného objemu zadržované vody k průjmu. Průjem následně mění mikroflóru v tenkém střevě, a to může vyústit do chronického zánětu střevní sliznice. Tento stav zase může vyvolat produkci nadměrného množství plynů, a tak dochází k bolestivým křečím. U těch lidí, kterým střeva pracují rychle, to vyvolá průjem, no au lidí, jejichž střeva jsou slabší, to může vyvolat pocit, že mají střeva jako balón.

FODMAP však trápí i naše tlusté střevo, protože do něj postupně v procesu trávení přejdou ze střeva tenkého. Jelikož se v tlustém střevě nachází více mikroorganismů než v tenkém, nastává v něm velká tvorba střevních plynů a ty roztahují tlusté střevo. Tím dochází k ještě větším křečím, pocitu tlaku a velkého nepohodlí.

Fodmap dieta potraviny

Základem je vědět, které potraviny jsou velkým zdrojem FODMAP

Výhody low FODMAP diety

Vlivu low FODMAP diety na naše trávení se věnovalo více než třicet studií, kterých se zúčastnily tisíce lidí. Jak jsme již zmínili, low FODMAP dieta viditelně a prokazatelně snižuje výskyt několika nepříjemných trávicích obtíží a může vám pomoci zbavit se:

  • bolestí břicha
  • křečí
  • průjmy
  • zácpy
  • nafukování
  • nadměrné plynatosti
  • refluxu
  • pocitu přelévání střev

Velmi dobré výsledky má low FODMAP dieta u lidí trpících syndromem dráždivého tračníku, u kterých díky této úpravě stravy došlo ke zlepšení zdravotního stavu a výraznému snížení nepříjemných příznaků. Důkazy ze čtyř studií prokázaly, že když se budete řídit principy low FODMAP diety, je až 81-procentní pravděpodobnost, že zmizí bolesti břicha a nadýmání. (zdroj)

Navíc existují i studie, které prokázaly, že low FODMAP dieta může zvýšit vaši energii, protože pocit vyčerpanosti je častý u lidí trpících syndromem dráždivého tračníku. (zdroj)

💡 Co je syndrom dráždivého tračníku?

Syndrom dráždivého tračníku je onemocnění, kterým trpí až 20% lidí, přičemž nejčastěji jím trpí mladé ženy. Ačkoli příčiny a původ tohoto onemocnění nejsou přesně známy, předpokládá se, že jde o nefunkční propojení mezi střevem a mozkem, které je však velmi výrazně ovlivněny i trvalým stresem.

K hlavním příznakem syndromu dráždivého tračníku patří:

  • bolesti břicha doprovázené změnami konzistence stolice, tedy střídáním průjmu a zácpy
  • plynatost a nadýmání břicha
  • může se také vyskytnout chronická únava a bolesti hlavy, svalů, zad
  • změny nálad
  • poruchy spánku

(zdroj)

Komu je určena?

Low FODMAP dieta není určena pro každého. No v případě, že trpíte zmiňovaným syndromem dráždivého tračníku, případně nadýmáním a průjmy či zácpami, může vám úprava stravy podle principů low FODMAP váš život zlepšit. Pokud vás však zmíněné potíže netrápí a nemáte diagnostikován syndrom dráždivého tračníku, low FODMAP dieta vám určena není, může vám totiž více uškodit než pomoci. Je to z toho důvodu, že FODMAP jsou prebiotika, a ty podporují tvorbu dobrých bakterií v našich střevech. (zdroj)

Poskytnutí low FODMAP dietě vám mohou v případě, že trpíte syndromem dráždivého tračníku, pomoci i tehdy, pokud vám nepomohlo vyloučení alkoholu, kořeněných jídel, kofeinu z jídelníčku. Určitě se však nedoporučuje, abyste s touto dietou začali během nějakého velmi stresového období či v době, kdy máte na plánu cestovat.

💡 Nepřehlédněte!

Rozhovor: nutricionistka o FODMAP dietě

Nutricionistka Ivana Kachútová

Nutricionistka Ivana Kachútová

Na FODMAP dietu jsme se zeptali i nutricionistky Ivany Kachútovej, MSc, která své vzdělání získala absolvováním studia vědy o výživě na vídeňské univerzitě v Rakousku. Aktuálně se věnuje výzkumu výživy člověka na Ústavu hygieny Lékařské fakulty Univerzity Komenského jako doktorandka i jako odborná zaměstnankyně ve vědě a výzkumu. Spolupracuje na více celoslovenských projektech a studiích, přičemž je garantem za výživu v projektu Chuť žít. Kromě výživového poradenství v Ambulanci klinické výživy a na klinice Medante v Bratislavě vede semináře o výživě a věnuje se vědecké i populárně-naučné publicistice v oblasti výživy.

Je spoluautorkou knih: Sendviče na zdraví (2016), Běžec a lžíce (2017) a (Za) chraňte své střevo (2017). Aktuálně rozjíždí svou vlastní online poradnu, o které se dozvíte více na připravované stránce www.nutricionistka.sk

Komu byste doporučovali stravovat se podle principů LOW FODMAP diety?

Ivana Kachútová: „Stravování s nízkým obsahem sacharidů typu FODMAP je funkčním řešením pro všechny, které trápí nespecifické poruchy trávení, jako je například syndrom dráždivého střeva, a pro které může být úprava stravy řešením jak se zbavit nepříjemných symptomů.

Vědci již dlouhodobě zkoumají souvislost mezi vlivem některých potravin na výskyt a intenzitu nepříjemných trávicích obtíží spojených s funkčními poruchami trávení jako je zejména časté a obtěžující nafukování, pocity „nalití“ břicha, bolesti břicha, křeče, zvukové fenomény, dlouhotrvající zácpa a / nebo průjem. Postupně se zkoumaly různé hypotézy: „Za všechno je zodpovědný lepek!“, Či „Stačí vynechat konzumaci mléka!“ Tato opatření však byly u většiny pacientů bez výraznějšího úspěchu.

Dlouhodobým pozorováním a opakovaným zkoumáním bylo zjištěno, že tento problém je podstatně složitější a že například pouze paušální vynechání glutenu (lepku) a mléka problém nevyřeší, právě naopak, může ho v některých situacích ještě zkomplikovat. „

Přibližte nám, jak by měla Low FODMAP dieta vypadat v praxi?

Ivana Kachútová: „Dieta s nízkým obsahem sacharidů typu FODMAP je eliminační 2 – 6 týdenní dieta, při níž se vyloučí ze stravy potraviny s velkým obsahem potenciálně problémových FODMApových skupin sacharidů. Pozor, nejde o nízkosacharidovou dietu. Ve stravě jsou i během eliminační fáze přítomné sacharidy v doporučeném denním množství, avšak pocházejí ze zdrojů, které neobsahují problémové sacharidy typu FODMAP nebo obsahují jen v minimálním množství.

Cílem diety je zjistit, které sacharidy typu FODMAP zhoršují zažívací potíže a následně omezit jejich příjem na tolerováno množství – případně je podle potřeby zcela vyloučit ze stravy. „

Proč sacharidy typu FODMAP způsobují trávicí potíže?

Ivana Kachútová: „FODMAP jsou velmi malé molekuly, které trávicí soustava mnoha lidí nedokáže dostatečně rozložit a strávit. Když se tyto FODMAPové sacharidy dostanou do tenkého střeva, tak se v něm zvýší objem vody, což u lidí, kteří mají rychlou peristaltiku může způsobit průjmy au lidí, kteří mají pomalejší peristaltiku to může vyvolat pocit, jako kdyby jste měli balón naplněný vodou přímo ve vašich střevech. Kromě toho to mění zastoupení střevních bakterií – střevní mikrobiotu, což může způsobovat chronický zánět sliznice a nadměrnou tvorbu plynů.

Z tenkého střeva se sacharidy typu FODMAP přesunou dále do tlustého střeva, kde jsou jako fastfood pro mikroby, které v něm žijí. Mikroby jejich dokáží rozložit a získávají z nich energii potřebnou pro svůj život. Avšak tvoří při tom odpadní látky – plyny, který mohou způsobit pnutí v tlustém střevě a tím podráždí enterické nervový systém = nervové buňky na povrchu střev, což následně vyvolá bolesti a křeče. „

Má tento způsob stravování i nějaké nevýhody?

Ivana Kachútová: „Má, a to obrovské. LOW FODMAP dieta patří mezi eliminační diety, kdy se ze stravy vyloučí všechny potenciální dráždivé potraviny. Víme, že sacharidy typu FODMAP se běžně vyskytují v potravinách jako například v pšenici, žitu, jablkách, hruškách, cibuli, česneku, medu, luštěninách, kešu ořeších a mnoha dalších, které většina lidí konzumuje denně av poměrně velkém množství.

Ne všechny skupiny těchto sacharidů jsou však pro každého problematické. Právě naopak, sacharidy typu FODMAP mají pro zdraví člověka důležité prebiotické vlastnosti, což znamená, že jsou potravou pro střevní mikroby (i pro prospěšné střevní bakterie, jejichž růst chceme podpořit!) A také je většina potravin, které jsou zdrojem sacharidů typu FODMAP i výborným zdrojem vlákniny – a jak víme, bez vlákniny není možné být dlouhodobě zdravý.

Řešením tedy není doživotně nejíst všechny potraviny obsahující sacharidy typu FODMAP, ale:

  1. identifikovat konkrétní problémové sacharidy
    2. identifikovat konkrétní problémové potraviny
    3. zjistit individuální tolerováno množství problémových potravin, které po konzumaci člověku ještě nevyvolá zažívací problémy

Cílem LOW FODMAP diety je zredukovat výskyt trávicích obtíží a dostat tak trávení opět pod kontrolu. Toto může u jednoho trvat dva týdny au druhého šest týdnů, přičemž se nedoporučuje dodržovat jakoukoliv striktní eliminační dietu déle než 12 týdnů, protože jsou s tím spojená rizika jako je:

  • riziko nutričně nevyvážené stravy
  • vliv na složení a funkci střevního mikrobiómu
  • narušení vztahu k jídlu
  • psychická úzkost a mylná domněnka, že jídlo je příčinou všech trávicích obtíží

FODMAP dieta rozhodně není dieta pro všechny a za každých okolností. Pokud si myslíte, že by vám mohla pomoci, najděte si nutričního poradce specializovaného na poruchy trávení, který vás bude provázet nejen eliminační fází FODMAP diety, ale také postupným testováním a nastavením výsledného personalizovaného stravování, které je možno dodržovat bez zmíněných rizik a to dlouhodobě. „

Jaké jsou zkušenosti Vás a Vaše klienty s tímto typem stravování?

Ivana Kachútová: „Studována a práci s FODMAP konceptem se věnuji ve spolupráci s ambulance klinické výživy již od roku 2015. Za tu dobu jsme měli možnost ověřit si funkčnost FODMAP konceptu u množství klientů. Zažili jsme případy, kdy se nám klienti doslova změnily před očima.

Nezapomenu na jednoho milého pána na důchodu, jehož dlouhodobě trápily zažívací potíže spojené se syndromem dráždivého tračníku – a to zejména silné průjmy a nafukování. Absolvoval množství vyšetření, lékaři ho důkladně podívali shora-zdola, avšak příčinu jeho problémů nenašli. Proto bylo naše rozhodnutí vyzkoušet FODMAP koncept jednoznačné. Nadýmání, průjmy as nimi spojené křeče ho trápily každodenně. A to až tak, že se bál odejít byť jen na hodinu z domu, protože měl obrovský stres z toho, zda stihne venku doběhnout na toaletu. Už po pár týdnech na eliminační fázi našeho FODMAP konceptu k nám přišel na kontrolu jako úplně jiný člověk. Už ho více netrápilo jeho trávení. Nadšeně nám vyprávěl o tom, jak si užívá důchodu a zejména svá vnoučata, které Bravo do kina či na hřiště a to bez strachu, jestli tam bude toaleta, protože ho už víc průjmu netrápí. Postupně jsme spolu absolvovali celý FODMAP koncept – od eliminační fáze přes testování všech skupin FODMAPových sacharidů, nasadili jsme podpůrné doplňky výživy a kvalitní probiotika, identifikovali jsme spolu i další faktory životního stylu ovlivňující jeho trávicí potíže až jsme nakonec nastavili výsledné stravování přizpůsobené na míru. „

Mohli byste našim čtenářům dát nějaký tip na recept vhodný při LOW FODMAP dietě?

Ivana Kachútová: „V roce 2017 jsme spolu s MUDr. Igorem Bukovský, PhD. s lékařem z Ambulance klinické výživy a Mgr. Petrou Galisová vydali dvojknihu (Za) chraňte své střevo / Protiprdkavá kuchařská kniha. V první části knihy – (Za) chraňte své střevo lékař Igor Bukovský dopodrobna, ale srozumitelně a poutavě vysvětluje, jak funguje naše trávení a co všechno se v něm může pokazit spolu s doporučeními, jak si (za) chránit své střevo. Druhá část knihy – Protiprdkavá kuchařská kniha je spojení teorie s praxí. Jde o první slovenský LOW FODMAP kuchařku s 80 recepty na každý chod dne as výbornými dezerty, které zvládnou i začátečníci. Všechny recepty v ní jsou vhodné i během eliminační fáze FODMAP konceptu, přičemž jsme je všechny vícekrát navarili ochutnali a chuťově doladili do dokonalosti 🙂 Výhodou naší kuchařky je, že používáme jen běžně a celoročně dostupné potraviny, které seženete na venkově i ve velkoměstě a příprava našich receptů vám zabere jen minimum času.

Další informace o knize naleznete zde.

Rozhovor připravil slovenský sesterský portál Imunita.online.

10 potravin s vysokým obsahem FODMAP

Potraviny můžeme označovat jako ty s vysokým obsahem FODMAP na základě toho, že překračují jisté limity obsahu jednotlivých sacharidů. K nejproblematičtějším potravinám z hlediska množství FODMAP patří tyto:

1. Pšenice

Pšenice je jednou z prvních potravin, které byste při dietě s nízkým obsahem FODMAP měli vyloučit ze své stravy. Jde totiž o potravinu, která způsobuje velmi často zažívací problémy, a to přesto, že neobsahuje až tak velké množství FODMAP než jiné potraviny. Problémem je to, že pšenici a potraviny s jejím obsahem jedí mnozí z nás ve velkých množstvích. K nejčastějším zdrojem pšenice patří chléb a pečivo, ale také snídaňové cereálie, těstoviny, různé koláče, zákusky, sušenky.

2. Česnek

Česnek je velmi koncentrovaným zdrojem FODMAP. Někdy nestačí jen vyloučení samotného česneku ze stravy, ale také všech koření a přísad či jídel s jeho obsahem. Zajímavostí je, že sušený česnek obsahuje až třikrát tolik fruktan (jedna ze složek FODMAP) jako česnek čerstvý.Přestože je bohatý na FODMAP, česnek má i řadu příznivých účinků na naše zdraví. Proto doporučujeme, abyste ho ze stravy vyloučili jen tehdy, když si budete jisti, že vám skutečně způsobuje zažívací problémy. ( Zdroj)

3. Cibule

Podobně jako česnek, i cibuli většina z nás používá jako základní ochucovadlo při vaření. Zajímavostí je, že taková šalotka je mimořádně bohatá na FODMAP, přičemž jiné druhy cibule obsahují těchto látek o něco méně.

4. Ovoce

Jelikož ovocný cukr fruktóza patří mezi FODMAP, všechny druhy ovoce jsou potenciálně nevhodné. Některé druhy však obsahují fruktózy více a jiné méně, a tak je třeba v první řadě zaměřit na ty, které jí obsahují hodně. Jsou i takové druhy ovoce, které obsahují hodně glukózy. Ty lze považovat za vhodnější, protože glukóza pomáhá našemu tělu zpracovávat fruktózu.

K ovoci s vysokým obsahem FODMAP patří jablka, fíky, mango, třešně, broskve, nektarinky, hrušky, švestky, červený meloun. Pozor však dejte i na ovoce s nízkým obsahem FODMAP – v případě, že ho sníte příliš, může vám i toto ovoce způsobit nepříjemnosti s trávením.

5. Zelenina

Některé druhy zeleniny obsahují nejen jeden, ale hned několik druhů FODMAP. Velkými zdroji těchto látek jsou chřest, růžičková kapusta, květák, artyčoky, ale také čekanka, hrášek či pórek.

6. Luštěniny

Luštěniny jsou velmi dobře známé jako zdroj plynatosti a nadýmání, což je částečně způsobeno i tím, že mají vysoký obsah FODMAP. Obsahují především galaktooligosacharidy. Důležité však je, že jejich obsah v luštěninách je ovlivněn způsobem, jakým danou luštěninu připravujete.Například čočka z konzervy obsahuje o polovinu méně těchto látek jako uvařená čočka.

Je to způsobeno tím, že galaktooligoascharidy jsou rozpustné ve vodě, proto je vhodné luštěniny před vařením namočit do vody a několikrát ji vyměnit. Navíc může pomoci, pokud vodu, v níž luštěniny uvaříte, vylijete a dáte je do čisté vody. K luštěninám s vysokým obsahem FODMAP patříčočka, fazole, cizrna, sója, sušený půlený hrách.

Častým zdrojem obtíží jsou luštěniny

Častým zdrojem obtíží jsou luštěniny

7. Sladidla

Sladidla mohou být skrytým zdrojem FODMAP, proto byste se měli vyhýbat potravinám s obsahem agáve sirupu, kukuřičného sirupu, medu, ale také xylitolu, sorbitolu, isomaltu a manitolu, které se často nacházejí v bonbonech a žvýkačkách s označením „bez cukru“.

8. Další obiloviny

Nejen pšenice, ale i některé další obiloviny jsou vysokým zdrojem FODMAP – například žito obsahuje oproti pšenicí až dvojnásobek těchto látek. (zdroj) Nicméně některé druhy žitného chleba obsahují nízké hladiny FODMAP, protože jsou z fermentované žita. Fermentace může snížit množství FODMAP v žitu až o 70%. Kromě žita jsou bohatým zdrojem FODMAP z obilovin i ječmen a amarant.

9. mléčné produkty

Mléčné produkty obsahují laktózu, která patří mezi FODMAP. Zrající sýry však obsahují minimum laktózy, a tak jsou při low FODMAP dietě vhodné. Naopak, bohaté na laktózu jsou jogurty, krémové sýry, cottage cheese, mléko, tvaroh či ricotta.

10. Některé nápoje

Mezi nápojů byste si při dietě s nízkým obsahem FODMAP měli dávat pozor na heřmánkový čaj, kokosovou vodu, dezertní vína a rum.

Potraviny vhodné při low FODMAP dietě

Přestože potravin s vysokým obsahem FODMAP je poměrně hodně, naštěstí je stále dost takových, které obsahují jen málo těchto látek. Pojďme se na ně podívat:

  • hnědá rýže
  • pohanka
  • ovesné vločky
  • jáhly
  • kukuřice
  • polenta
  • quinoa
  • chilli
  • zázvor
  • šafrán
  • hořčičná semínka
  • banány
  • borůvky
  • kiwi
  • limetky
  • mandarinky
  • pomeranče
  • papája
  • jahody
  • ananas
  • paprika
  • zelené fazolky
  • mrkev
  • kapusta
  • rajčata
  • špenát
  • lilek
  • cuketa
  • tofu
  • vejce
  • semínka a oříšky
  • stévie
  • javorový sirup
  • sýry čedar, feta, parmazán
  • bezlaktózové mléko
  • káva, černý čaj, mátový čaj, zelený čaj, bílý čaj
  • z alkoholu je to gin a vodka

💡 TIP na produkt - BIO Javorový Sirup (třída A)
Sirup javorový Grade A BIO 250 ml
➡️ vhodný k oslazení nápojů
➡️ výborný k ochucení sladkých jídel
➡️ ideální pro studenou kuchyni
✅ BIO kvalita
✅ výborná cena

💡 TIP č.1: desetitisíce pozitivních hodnocení zákazníky💡 TIP č.2: více než 200 výdejních míst po celé ČR💡 TIP č.3: blesková doprava, zboží může být doručeno ještě tentýž den💡 TIP č.4: cena dopravy zdarma při objednávce nad 1500 Kč

 

Jak držet low FODMAP dietu?

Low FODMAP dieta je velmi komplexní a sestává ze tří stádií. Na to, abyste úspěšně zbavili trávicích problémů, je podstatné, abyste jimi přesně řídili. Podívejme se tedy na ně podrobněji.

1. Vyloučení všech jídel s vysokým obsahem FODMAP

V tomto stádiu je striktně zakázáno jíst jakékoli potraviny s vysokým obsahem FODMAP. Nemusíte se však obávat, první fáze trvá jen 3 až 8 týdnů. Když zaznamenáte zlepšení trávicích potíží, bude jasné, že právě FODMAP jsou jejich původcem. Někdo může zlepšení stavu zpozorovat již po týdnu, ale jiným to trvá až těch osm týdnů.

2. Identifikace problematických potravin

Toto stádium spočívá v systematickém a postupném zařazování potravin s vysokým obsahem FODMAP do jídelníčku. Zjistíte tak, jaké druhy FODMAP váš organismus toleruje, protože jen málo lidí je citlivých na všechny z nich. Navíc zjistíte i to, jaké množství těchto látek vaše tělo zvládne strávit bez obtíží.

V praxi to vypadá tak, že testujete specifické skupiny potravin během tří dnů. Doporučuje se však, abyste tento test dělali pod dohledem odborníka na výživu.

3. Personalizace

Toto stádium nazýváme i modifikovaná low FODMAP dieta. Jinak řečeno, stále nebudete konzumovat některé potraviny s vysokým obsahem FODMAP, ovšem ty, které vám nedělají potíže, jíst můžete. Nastavit ten správný režim by vám opět mohl pomoci odborník na stravování.

Při FODMAP dietě byste měli myslet také na to, aby se vaše střeva vyléčili a aby se jejich sliznice zahojila. Na to vám poslouží různé probiotika a další výživové doplňky.

💡 TIP na produkt - Probio24
Probio24 - recenze
➡️ unikátní probiotický doplněk stravy
➡️ obsahuje komplex 11 odolných probiotických kmenů, prebiotikum a 33 miliard živých kultur v denní dávce
✅ maximální kvalita a odolnost probiotik z USA
✅ probiotické kmeny, které jsou odolné vůči kyselému prostředí v žaludku
✅ recenze
319 Kč

💡 TIP č.1: vynikající ceny💡 TIP č.2: doprava jen 39 Kč (při 2 kusech doprava zdarma)💡 TIP č.3: doručení do 24 hodin

 

Tip na jídelníček

Přinášíme vám i tip na jídelníček na sedm dní vhodný při low FODMAP dietě.

🗓 Pondělí

  • Snídaně: ovesná kaše s bezlaktózovou mlékem s javorovým sirupem a borůvkami
  • Oběd: miska hnědé rýže, cherry rajčátka, grilované kuřecí prsa
  • Večeře: zapékaná cuketa posypaná čedarem

🗓 Úterý

  • Snídaně: bezlaktózovou jogurt, chia semínka, banán
  • Oběd: tuňákový salát s baby špenátem a strouhanou mrkví
  • Večeře: grilovaný pstruh s opékání cuketou

🗓 Středa

  • Snídaně: pohanková kaše s bezlaktózovou mlékem s jahodami
  • Oběd: grilované krůtí prsa s dušenou mrkví
  • Večeře: sendvič s čedarem a ledovým salátem

🗓 Čtvrtek

  • Snídaně: jáhlová kaše s bezlaktózovou mlékem, javorový sirup, kiwi
  • Oběd: zeleninové lečo s vařenými bramborami
  • Večeře: zapékaný lilek plněný sýrem feta a rajčaty

🗓 Pátek

  • Snídaně: smoothie s bezlaktózovou jogurtem, borůvkami a banánem
  • Oběd: rýžové těstoviny s rajčatovou omáčkou a parmazánem
  • Večeře: grilovaný pstruh, quinoa, zelené fazolky

🗓 Sobota

  • Snídaně: o Meleto s baby špenátem a čedarem
  • oběd: špenát, volské oko, vařené brambory
  • Večeře: polenta s lesním ovocem a javorovým sirupem

🗓 Neděle

  • Snídaně: lívance z pohankové mouky s javorovým sirupem a borůvkami
  • Oběd: steak s dušenou baby karotkou a zelenými fazolkami
  • Večeře: vajíčkový salát s rajčetem, paprikou, strouhanou mrkví a dresinkem z bezlaktózové jogurtu

💡 TIP: Podívejte se také na naše velké srovnání nejznámějších prášků na hubnutí, do pozornosti dávám také populární ketodiétu Ketomix a skvělý mix superpotravin na detoxikaci a podporu hubnutí Blendea Supergreens.

Zdroje informací:


Jak se vám líbil tenhle článek?
4.3/5 - (18 votes)
Autor článku

Redaktorka magazínu BioPoradce.cz. Zajímám se o zdravý životní styl, cvičení a zdravou stravu. Preferuji přírodní produkty a výživové doplňky sloužící k udržení zdraví, krásy a vitality.

Komentáře

Dobrý den.
Prosím Vás pěkně, při přípravě této diety je nutno zachovat dietní šetřící technologický postup?, tak jako u diety šetřící bezezbytkové, která se používá při idiopatických střevních onemocnění?
Děkuji s pozdravem Kosmáková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..