Vitamín B6 – psychická pohoda, břitký mozek a ještě mnohem více + přehled přípravků za výhodné ceny

Georgina Babinová Téma 26. února 2020 0 Tablety, Vitamíny, Vitamíny pro těhotné

Termín “vitamín B6” označuje tři podobné sloučeniny: pyridoxin, pyridoxal a pyridoxamin. Tento ve vodě rozpustný vitamin je důležitým zdrojem koenzymů, které hrají klíčovou roli v metabolismu bílkovin, tuků a uhlohydrátů. Enzymy a koenzymy jsou potřebné pro tvorbu množství neurotransmiterů.

Vitamin B6 má úlohu při zmírňování těhotenské nevolnosti, působí antikonvulzivně (proti křečím) a je potřebný pro správné fungování nervového, trávicího a imunitního systému, jakož i syntézy hemoglobinu. Pokud se o něm chcete dozvědět více, téměř vše, čtěte dál.

Co je vitamín B6

Pyridoxin byl objeven v roce 1934, kdy ho poprvé laboratorně izoloval biochemik Paul György, původem z Rumunska. György identifikoval vitamín B6 jako léčebný faktor charakteristické dermatózy u laboratorních potkanů.

První přirozeně se vyskytující forma vitamínu byla izolována v roce 1938, jeho struktura byla potvrzena chemickou syntézou jako 3-hydroxy-4,5-bis (hydroxymethyl) -2-metylpyridin v roce 1939. Je to termolabilní, bezbarvá látka, rozpustná ve vodě a v alkalickém prostředí citlivá na UV paprsky.

vitamín B6 a mořská nemoc

Vitamín B6 pomůže zvládnout i cestovatelskou nevolnost nebo mořskou nemoc…

Účinky pyridoxinu (vit. B6) na organismus

Tento důležitý vitamín se účastní několika procesů, jako kterýkoliv jiný vitamin nebo minerální látka. Podívejme se tedy na to, jaké jsou účinky vitaminu B6:

  • produkce červených krvinek – hemoglobin je jedním z proteinů přítomných v červených krvinkách, jejichž primárním úkolem je zásobování těla kyslíkem. Hem je součástí molekuly hemoglobinu a pro jeho tvorbu je potřebný pyridoxin.
  • metabolismus uhlohydrátů – pyridoxin se podílí na několika stádiích metabolismu uhlohydrátů. Jelikož se karbohydráty v těle postupně odbourávají, abyste udrželi správné množství energie by měl být tento vitamín součástí vašeho jídelníčku ve formě zdravé a vyvážené stravy
  • tvorba životně důležitých molekul – nukleové kyseliny zodpovědné za přenášení buněčné genetické informace a aminokyseliny známé jako stavební bloky proteinů také vyžadují vitamin B6. Není přehnané říci, že vitamín B6 hraje roli při vytváření téměř všech molekul v těle.
  • optimální funkce mozku a zdraví nervového systému – látky přenášející vzruchy mezi neurony, nebo neurotransmitery jsou chemičtí poslové, jejichž posláním je přepravovat zprávy od jedné nervové buňky k druhé. Tvorba tří nejdůležitějších neurotransmiterů – GABA, dopaminu a serotoninu – vyžaduje vitamín B6
  • je účinnou pomocí v zdolání nucení na zvracení, ať už těhotenské nebo cestovatelské nevolnosti (například mořské nemoci)
  • prevence onemocnění srdce
  • vhodný při problémech s premenstruačním syndromem
  • zmírní frekvenci některých typů epileptických záchvatů
  • zmírní depresi – 25% pacientů trpících depresí trpí deficitem vitamínu B6
  • zmírní příznaky syndromu karpálního tunelu
  • zmírní závažnost a frekvenci astmatických záchvatů

Doporučená denní dávka a interakce

Níže najdete doporučené hodnoty příjmu vitamínu B6 v každé věkové skupině.

  • 0 až 6 měsíců: 0,1 mg
  • 6 až 12 měsíců: 0,3 mg
  • 1-3 roky: 0,5 mg
  • 4-8 let: 0,6 mg
  • 9-13 let: 1 mg
  • 14-18 let, ženy: 1,2 mg
  • 14-18 let, muži: 1,3 mg
  • 19-50 let, ženy: 1,3 mg
  • 19-50 let, muži: 1,3 mg
  • 50 let, ženy: 1,5 mg
  • 50 let, muži: 1,7 mg
  • v těhotenství: 1,9 mg

Interakce

Komplex vitamínů B rozvíjí své účinky v těle společně, proto je důležité, aby se tato rovnováha narušena. Jelikož kyselina listová a vitamin B12 úzce spolupracují s vitamínem B6, měli byste věnovat pozornost konzumaci potravin obsahujících tyto vitaminy. Vitamin B12 se nachází hlavně v potravinách živočišného původu a fermentovaných potravinách. Kyselina listová zas hlavně v zelenině a luštěninách

Pro správné využití vitaminu B6 je potřebný i hořčík. Potraviny bohaté na B6 a hořčík jsou například tuňák, špenát a dýňová semínka.

Projevy nedostatku a předávkování

Protože vitamín B6 se nachází v mnoha potravinách, symptomy nedostatku se objevují zřídka. Nedostatek vitaminu B6 neznámého původu je velmi vzácný. Když se vyskytne, je častější u starších lidí a alkoholiků. Při zánětlivých onemocněních, u žen s diabetem 1. typu, onemocněních jater, revmatoidní artritidě a u lidí infikovaných virem HIV se často vyskytuje nižší hladina vitaminu B6. Některé léky, jako jsou antiepileptika, léky na TBC a některé steroidní hormony, mohou také negativně ovlivnit hladinu vitamínu v těle.

Možnými příznaky nedostatku pyridoxinu jsou:

  • zánět jazyka a dásní
  • senzorické poruchy
  • slabost
  • záchvaty – např. epileptické
  • dermatitida
  • zánět nervů

Jednostranná výživa, celiakie, některé nemoci střev, selhání ledvin, některé léky (např. Antikoncepce) mohou také vést ke vzniku nedostatku vitamínu B6.

Předávkování

Horní hranice příjmu B6 je 100 mg denně. Pokud vezmeme v úvahu, že většina lidí užívá méně než 10 mg vitaminu B6 denně, dosažení otravu vyvolávajících 100 mg je téměř nemožné.

Předávkování vitamínem B6 se obvykle vyskytuje v důsledku užívání mega dávek doplňků výživy. Pokud konzumujete přírodní potraviny, nemusíte se obávat předávkování – ani tehdy pokud užijete čtyři- až pětinásobek doporučeného denního příjmu.

TOP 10 přirozených zdrojů vitaminu B6 v potravinách

Vitamín B6 se nachází v množství potravin rostlinného i živočišného původu.

Živočišné zdroje pyridoxinu

  1. játra hovězí i vepřová
  2. maso – červené i bílé
  3. mléko a mléčné výrobky
  4. ryby – tuňák, losos, treska, garnáty
  5. žloutky

Rostlinné zdroje pyridoxinu

  1. luštěniny
  2. zelenina – brambory, zelí, bílá cibule, špenát
  3. ovoce – banány, ananas, avokádo
  4. slunečnicová semínka
  5. neloupaná rýže
Přirozené zdroje vitamínu B6

Přirozené zdroje vitamínu B6…

Nejčastější otázky a odpovědi

❓ Je pravda, že vedlejším účinkem užívání vitamínu B6 je přibírání?

Je pravda, že vitamin B6 kromě nálady ovlivňuje i chuť k jídlu, ale to zda přiberete je individuální. Je to možné, ale ne nezbytné. Zkušenosti uživatelů, kteří během užívání vitamínu B6, nebo B-komplexu přibraly, jsou takové, že po vysazení léku přirozeně zhubli.

❓ Je užívání vitamínu B6 bezpečné v těhotenství?

Doporučená denní dávka je bezpečná, ale v každém případě se pro zahájením užívání poraďte se svým lékařem.

❓ Jaký vliv má tepelná úprava na potraviny s obsahem vitamínu B6?

Vitamín B6 relativně odolný vůči působení vyšších teplot, např. při šetrné přípravě v páře se ztratí jen asi 10 -20% obsahu vitamínu. Nízká hladina pH stabilizuje vitamín B6 během zahřívání, resp. vaření, proto do připravovaného jídla přidejte trochu octa nebo rajčat, takto se v potravině zachová více vitamínu. Citlivější je však reakce na působení světla, kyslíku a také v zásaditém prostředí.

❓ Má užívání pyridoxinu nežádoucí účinky?

Jen vzácně se po užití vyšších dávek může objevit pálení žáhy či nevolnost. Při dávce 200 mg denně podávané déle než 30 dnů může vzniknout syndrom pyridoxinové závislosti. (zdroj)

⭐ Doporučené přípravky + ceny

A na závěr vám v přehledné tabulce ještě jednou představím přípravky s obsahem vitaminu B6, abyste věděli udělat srovnání jednotlivých produktů.

Ať se líbí:

Použité zdroje:


Jak se vám líbil tenhle článek?
Autor článku
Profilový obrázek

Redaktorka magazínu BioPoradce.cz. Rada cestuji, mám ráda lidi a život. A právě ten bychom si neměli nechat znepříjemňovat různými pocity diskomfortu, které při trochu větší pozornosti, malé změně životního stylu a pomocí správných doplňků výživy víme zdolat i sami. A budou se vám v tom snažit pomoci i moje články.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..