Jak snížit cholesterol, aneb vše, co byste o cholesterolu měli vědět + 14 tipů, jak ho snížit bez léků

Georgina Babinová Téma
26. února 2020 2 Doplňky stravy, Zdravotnické pomůcky

Jak snížit cholesterol je otázka, kterou se zabývají mnozí z nás a je to opravdu oblíbená téma. Ještě před několika lety bylo máslo na seznamu zakázaných potravin a ve znamení snížení cholesterolu nás nabádali ke konzumaci margarínu. A dnes se zdá, že opak je pravdou. A mezitím posloucháme nakolik je cholesterol důležitý pro lidský organismus.

Jako všude, zřejmě i zde je důležité dosažení určitého rovnovážného stavu. Oprávněně se tedy vyvstává otázka, co je tato záhadná látka, jak vzniká a co ovlivňuje v našem organismu. Pokud vás tato téma zaujala, čtěte dál.

Co je cholesterol a co je jeho úkolem

Cholesterol je snad jednou z nejkontroverznějších látek v historii lékařství. Konvenční medicína považuje cholesterol za hlavního viníka kardiovaskulárních onemocnění. Cholesterolová hysterie je zodpovědná za démonizaci celých skupin potravin (například vajec) a za obchody přeplněné potravinami s nízkým obsahem cholesterolu a tuku. Urputní zástupci boje proti cholesterolu už dokonce navrhovali, aby se léky na snížení jeho hladiny přidávali do fast food jídel, aby se upravily do podoby žvýkaček pro děti, nebo aby o ně byla obohacena pitná voda.

Ve skutečnosti je cholesterol přirozeně se vyskytujícím tukem, který je pro zdraví zcela nezbytný.

Cholesterol je:

  • důležitou součástí buněčných membrán
  • je prekurzorem mužských i ženských pohlavních hormonů
  • steroidních hormonů
  • účastní se tvorby žlučových kyselin, které jsou nezbytné pro trávení tuků
  • v kůži se po slunečním ozáření přeměňuje na vitamin D

Cholesterol je produkován játry vždy právě v takovém množství, jaké je nezbytné pro okamžité splnění všech funkcí v organismu.

vajíčka a cholesterol

Vajíčka a cholesterol – opravdu ho zvyšují, nebo je to jen mýtus?

Podtypy cholesterolu – HDL a LDL

Cholesterol se v našich arteriích a žilách nikdy nepohybuje sám, ale vždy na různých „transportérech“. Tyto přenašeče mají různou hmotnost a hustotu. Obsah cholesterolu a triglyceridů v potravinách ve střevním traktu vytvoří chylomikrony a přenáší se přes lymfatický systém do krve. Lipoproteinová lipáza způsobí rozpad chylomikronů a produkty rozpadu jsou HDL a LDL přenašeče. Přenašeče s největší hmotností se nazývají HDLhigh-density lipoprotein t.j. lipoproteiny s vysokou hustotou.

Přenašeče s menší hmotností zas nazýváme LDLlow-density lipoprotein, t.j.lipoproteíny s nízkou hustotou. A ještě lehčí přenašeče dostali pojmenování VLDLvery-low-density-lipoprotein. Dnes již tyto fragmenty cholesterolu víme i využít. Například HDL nás chrání před nemocemi srdce. Je to proto, že HDL ve skutečnosti odstraňuje cholesterol z artérií. HDL přenašeč dostává cholesterol do jater, kde se tělo prostřednictvím žlučníku zbaví mastné látky.

HDL cholesterol

Takzvaný „dobrý“ HDL-cholesterol pomáhá vracet nadbytek cholesterolu (jako takového) do jater a tím snižuje riziko jeho usazování na stěnách tepen. V játrech dochází k degradaci cholesterolu neboli k jeho rozkladu na další složky. Úroveň jeho hladiny ukazuje, do jaké míry je náš organismus schopen se cholesterolu zbavovat jeho transportem do jater. Jeho hladina by měla být co nejvyšší.

  • za nízkou se považuje hladina menší než 1,2 mmol / l u mužů a 1,0 mmol / l u žen

LDL cholesterol

Takzvaný „špatný“ LDL-cholesterol je nebezpečný tím, že se může, v případě nadbytku, usazovat na stěnách arterií a tím snižuje jejich vnitřní průměr (tento proces se označuje jako ateroskleróza). Lidově řečeno, arterie (tepna) se zúží a pokud se objeví krevní sraženina (trombus), nemůže proniknout dále a tepnu zablokuje (dojde k trombóze). Tyto změny zvyšují tendenci ke srážení krve. Pokud nedojde k odstranění trombu, může dojít u postižené osoby k infarktu nebo mrtvici. Zvýšené množství LDL-cholesterolu může být dáno jeho zvýšeným množstvím v potravě, ale i zvýšenou produkcí v játrech.

  • za vysokou se považuje jeho hladina nad 3 mmol / l

Musíme také vědět, že z VLDL lipo-proteinů s velmi nízkou hustotou se v játrech tvoří LDL. Čím je tedy VLDL v krvi vyšší, tím více LDL se v játrech tvoří.

Triglycerid je typ krevních tuků odlišných od cholesterolu. U některých pacientů mohou být hladiny triglyceridů v krvi velmi vysoké s normálním cholesterolem a naopak. Obecně však dochází k interakci triglyceridů a cholesterolu, takže snížení triglyceridů může pomoci snížit hladinu cholesterolu.

Jaká je ideální hladina cholesterolu?

Ideální hladina celkového cholesterolu v krvi je <5,2 mmol / l, LDL je 0,9 mmol / l, triglycerid <2,3 mmol / l. Poměr koronárního a vaskulárního cholesterolu je však také důležitý. Je žádoucí, aby poměr celkového cholesterolu / HDL cholesterolu byl nejméně 4,5.

Jaké hodnoty jsou ještě přijatelné?

Pozorování jasně ukazují, že je žádoucí, aby z hlediska snížení výskytu aterosklerózy a aterosklerotického kardiovaskulárního onemocnění byly v souladu hladina celkového cholesterolu a hladina LDL cholesterolu a triglyceridů, jak je uvedeno výše. Hladina HDL cholesterolu má být čím vyšší.

Jaké jsou příznaky zvýšené hladiny cholesterolu?

Velkým problémem zvýšené hladiny cholesterolu je to, že nemá příznaky. Vysoký cholesterol je spíše hodnota jako nemoc. Toto číslo nás však může informovat o zvýšeném riziku vzniku:

  • ICHS (ischemické choroby srdeční – Angina pectoris, srdeční infarkt – nejčastější příčina úmrtí u nás). Proto by objevení zvýšené hodnoty nemělo sloužit k vyděšení pacienta, ale jako užitečná informace o riziku, na které tak lze reagovat a snažit se ho snížit.
  • aterosklerózy – nejnebezpečnějšího následku vyššího množství cholesterolu

Rizikové faktory vysokého cholesterolu

  • dědičnost
  • vnější faktory – životospráva

Je prokázána i familiární hypercholesterolemie, což je autosomálně dominantně přenášené onemocnění (pokud dostane dítě od jednoho rodiče nemocnou sadu genů, onemocní). O zbývajících onemocněních vysokým cholesterolem lze polemizovat, do jaké míry byly dědičné a do jaké ovlivněné životním stylem (který mnohdy bývá také tzv. sociálně dědičný). Provádí se proto screeningové vyšetření 11 letých dětí právě kvůli odhalení dědičných sklonů a predispozic, díky čemuž je možné již v ranném stádiu podchytit zvyšující se hladiny cholesterolu – hraniční hodnotou je 4,7 mmol.

Dosud jsme hovořili o tzv. primárním vysokém cholesterolu. Vysoký cholesterol je však někdy naměřený jako důsledek nějakého jiného primárního onemocnění (nejčastěji onemocnění jater, ledvin, štítné žlázy …). (zdroj)

Jak dosáhnout ideální hladinu cholesterolu? Jak snížit cholesterol?

Jak snížit cholesterol a LDL a jak zvýšit HDL? Je nanejvýš důležité uvědomit si, že naše játra produkují více cholesterolu, než je potřebné pro všechny tělesné funkce. Proto nepotřebujeme konzumovat cholesterol vůbec. Jinými slovy, cholesterol je zcela zbytečný v našem jídelníčku. Přesto mnozí z nás přijímají z potravin jeho značné množství. Je důležité pochopit, že ovoce, zelenina, obiloviny a různé olejnatá semena vůbec neobsahují cholesterol. Na druhé straně, pokud je potravina živočišného původu, vždy obsahuje cholesterol.

Jak snížit cholesterol - jídelníček

Jak snížit cholesterol? Změnou jídelníčku!

Existuje několik výjimek, kdy se odstraní část obsahující cholesterol z produktů živočišného původu. Vajíčko je toho nejlepším příkladem. Zatímco většina z nás pravděpodobně ví, že maso vnitřních orgánů, játra a ledviny jsou hojné zdroje cholesterolu, ne každému je jasná převaha cholesterolu v živočišných produktech. Převažuje názor, že pokud jíme kuřecí nebo krůtí maso, nepřijímáme cholesterol. Není to tak: všechny živočišné produkty obsahují cholesterol. Kuře obsahuje přibližně stejné množství jako vepřové nebo hovězí maso. Je pravda, že tato špatná zpráva o „bílém mase“ nedostala příliš mnoho publicity. Navíc i mnoho druhů ryb má vysoký obsah cholesterolu.

Do jaké míry působí zkonzumován cholesterol na hladinu cholesterolu v krvi?

V první řadě, ruku na srdce, co dnes a denně tvoří hlavní náplň našeho jídelníčku. Jsou to uzeniny? Přemíra mléčných výrobků? Sladkosti? Maso, moučná jídla? To vše na úkor čerstvé zeleniny a ovoce? Svůj jídelníček si už bez sklenky alkoholu ani neumíme představit? Namísto domácí stravy upřednostňujeme fastfoody či restaurace, kde z lákavé nabídky obědů vybíráme převážně omáčky, knedlíky, případně řízky? Jak jsme již určitě pochopili, toto vše vysokému cholesterolu přímo nahrává.

Čím více cholesterolu zkonzumujeme, tím vyšší bude jeho hladina v krvi.

Níže si tedy ukažme, jak by měl vypadat váš jídelníček, pokud je motto: Jak snížit cholesterol bez léků?

14 tipů, jak snížit cholesterol bez léků

  1. omezit, ideálně zcela vyloučit nevhodné technologické přípravy pokrmů – smažení, fritování, grilování
  2. omezit příjem tučnějšího masa – nahradit ho kvalitními rybami, zvěřinou
  3. z olejů volit kvalitnější, upřednostnit oleje s vyváženým poměr omega 3-6 nenasycených mastných kyselin
  4. podle nejrůznějších výzkumů konzumace vajec hladinu cholesterolu zásadním způsobem neovlivňuje
  5. ze sýrů volit spíše tvarohové, vyhnout se sýrem plísňovým, tučným, roztíratelným
  6. z jídelníčku vyloučit klasickou sacharózu
  7. bílé pečivo vyměnit za pečivo celozrnné, případně kvalitnější kváskové
  8. denně sníst 3 porce čerstvé zeleniny (jednu porci chápejte jako menší zeleninový salát)
  9. svačiny pokrýt ovocem
  10. navýšit množství vlákniny
  11. navýšit množství vitaminu C
  12. navýšit množství omega 3 a 6 nenasycených kyselin, které mimo jiné pozitivně působí na náš kardiovaskulární systém a pomáhají snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi
  13. omezit konzumaci alkoholu
  14. přestat kouřit

Léčba vysokého cholesterolu

Léčba této „choroby“ se vzhledem k tomu, že jejím hlavním rizikem je vznik kardiovaskulárních onemocnění, zaměřuje na všechny rizikové faktory pro tato onemocnění. Tedy nemedikamentózní léčba spočívá ve změně životního stylu:

  • kouření snižuje množství „dobrého“ HDL – cholesterolu, proto se doporučuje přestat s kouřením
  • obezita také zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob
  • zdravá výživa zaměřená na snížený příjem cholesterol
  • pohybová aktivita – (ideální je aktivita, kdy se tepová frekvence pohybuje v rozmezí 60 – 75% maximální tepové frekvence – ta se vypočítá jako 220 minus věk)

Z farmakoterapie se na snižování cholesterolu užívají statiny (lovastatin, pravastatin, simvastatin, fluvastatin, Atorvastatin) a pryskyřice (cholestyramin, colestipol).

4 mylné názory na cholesterol

  • Omyl č. 1  – Cholesterol je výlučně škodlivý

Cholesterol je do určité míry nezbytnou látkou pro náš organismus: je přítomen ve všech tkáních a orgánech, buňkách i hormonech. Cholesterol je také zodpovědný za elasticitu cévních stěn. Takže určité normální množství cholesterolu, které produkuje naše tělo (asi 1000-1500 mg / den) je pro nás vysloveně nutné.

  • Omyl č. 2 – „Nemám příznaky, čili nemohu mít zvýšený cholesterol“

Jedna z nejběžnějších mylných představ o cholesterolu. Vysoká hladina cholesterolu dlouho nemá znatelné příznaky a právě kvůli této vlastnosti je zákeřná. Proto je třeba pravidelně měřit hladinu cholesterolu a konzultovat s odborníkem její hodnoty. Dnes nejen u nás, ale kdekoliv na světě, patří úmrtnost způsobená kardiovaskulárními chorobami mezi nejvyšší. Vysoký cholesterol je rizikovým faktorem číslo jedna! A zabíjí bez příznaků!

  • Omyl č. 3 – Za vznik vysokého cholesterolu je zodpovědný jen způsob stravování

Výše uvedená věta je jen částečně nepravdivá, protože existují i jiné rizikové faktory a jejichž převážná většina se dá eliminovat. Rizikovými faktory pro vznik vysoké hladiny cholesterolu jsou: kouření, nedostatek pohybu, stálý stres, nadváha, konzumace výrazného množství alkoholu, konzumace velkého množství soli (doporučeno snížit pod 5 g / den).

  • Omyl č.4  – Screening je časově náročný

To není pravda, na test stačí jediná kapka krve. Hladiny cholesterolu je možné měřit pomocí vzorku krve získané píchnutím prstu, podobně jako při měření hladiny glukózy v krvi. Špička prstu je dezinfikována a potom píchnutí jednorázovou sterilní jehlou nebo speciálním perem. Krev se kape na testovací proužek. Vyšetření si dokonce můžete udělat už iv pohodlí vašeho domova, protože lékárny nabízejí domácí test na zjištění hladiny cholesterolu.

Nejčastější otázky a odpovědi

❓ Optimálnu hladinu cholesterolu lze považovat za optimální po celý život, nebo se optimální hladina odvíjí od určitých životních stádií?

Vzhledem k postupující věk se doporučuje raději snížit výše uvedené hodnoty (v případě HDL zvýšit) aby se snížením hodnot normálního cholesterolu zmírnilo riziko vzniku aterosklerózy.

❓ Co může způsobit vysoká hladina cholesterolu?

Aterosklerózu a její následky.

❓ Aké jsou důsledky příliš nízkého cholesterolu?

V případě přetrvávajícího stavu poruchy trávení a produkce hormonů.

❓ Ak si dám změřit hladinu cholesterolu, je to zřejmě momentální stav. Jelikož, jak rychle, může hladina cholesterolu kolísat a co to může způsobit?

Krevní lipidy jsou občas zvýšené po jídle a zejména po konzumaci alkoholu (což působí na hladinu trigyleceridov) iu zdravých jedinců. Z tohoto důvodu je třeba test provádět nalačno. Samozřejmě, testy provedené po jídle mají také svůj diagnostický význam, jsou to tzv. zátěžové testy, ale vykonanaie těchto testů a jejich vyhodnocení nechme na odborníka.

❓ Jak často se doporučuje měřit si hodnoty cholesterolu?

U osoby, která je zdravá a má normální životní styl a způsob stravování, postačuje měření hodnot cholesterolu a triglyceridů každých 4-5 let. V patologickém případě případě je stav třeba sledovat lékařem.

❓ Z hlediska hladiny cholesterolu, která otázka je důležitější: co jíme, nebo jakým stylem žijeme?

Obě jsou stejně důležité. Bylo zjištěno, že hladiny cholesterolu u nervóznějších a napätejších jedinců (tzv. „A“ typy) jsou vyšší než u vyvážených a uvolněných jedinců (tzv. osobnosti typu „B“). V Americe vykázaly, že v měsíci před termínem podání daňového přiznání se dočasně zvyšuje hladina cholesterolu u účetních.

❓ Okrem způsobu stravování, jaké jiné podmínky ovlivňují vývin hladiny cholesterolu? Například věk, stres, nebo jiné?

Stres, snížená funkce štítné žlázy a některé dědičné metabolické poruchy zvyšují nebo snižují celkovou hladinu cholesterolu. Celková hladina cholesterolu se zvyšuje i při onemocnění ledvin – nefróze.

Jak snížit cholesterol – doporučené přípravky + cena

Samozřejmě, nejlepším přípravkem na snížení cholesterolu je prevence – čili změna životního stylu, resp. a priori zdravý životní styl. Když jsme už ale toto zanedbali nebo navzdory zvýšené hladině cholesterolu zanedbáváme, ještě vždy není pozdě. Výběr přípravků na úpravu hladiny cholesterolu, resp. její kontrolu vám přináším níže v přehledné tabulce, spolu s cenami.

Ať se líbí, tady jsou:

Použité zdroje:

TIP nakonec – Cholesterolmetr EasyTouch 3v1


Jak se vám líbil tenhle článek?
4.5/5 - (32 votes)
Autor článku

Redaktorka magazínu BioPoradce.cz. Rada cestuji, mám ráda lidi a život. A právě ten bychom si neměli nechat znepříjemňovat různými pocity diskomfortu, které při trochu větší pozornosti, malé změně životního stylu a pomocí správných doplňků výživy víme zdolat i sami. A budou se vám v tom snažit pomoci i moje články.

Komentáře

Dobrý den, je mi 59 let, vážím 67 kg, mám vysoký krevní tlak ( často nad 140/90 a vysokou hladinu LDL cholesterolu – 4,45. V práci i doma mám občas stres, snažím se pravidelně cvičit, vařím si. Mám ráda sladké, ale nekouřím a ani nepiji alkohol – max. 4 dcl vina za měsíc, většinou méně nebo nic. Nepiji sladké nápoje, v létě vodu, za chladných dnů meduňkovo mátový čaj, bylinky si pěstuji na zahradě. Potřebovala bych poradit, jak snížit tlak i hladinu cholesterolu. Děkuji.

Dobrý večer,
mám 69 rokov, denne prejdem rýchlou chôdzou 15 km za každého počasia, zdravo sa stravujem…a i napriek tomu mám vysokú hladinu cholesterolu v krvi-8, som zhrozená výsledkom… moja obvodná lekárka ma informovala,ale žiadne stanovisko nezaujala, nič nepredpísala z liečiv, preto ak niekto z Vás bude čítať tieto riadky, prosím Vás o radu…
S pozdravom…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..